CİNSEL TERAPİ

Cinsel terapi, uzman ve deneyimli psikologlar ya da psikiyatristler tarafından gerçekleştirilen, bilişsel davranışçı terapi alanında uzmanlaşmış bir tedavi yöntemidir.
Bu terapi, cinsel işlev bozukluklarının tedavisi için uygulanabileceği gibi, cinsel yaşamında sorun yaşayan, cinsel deneyimini daha tatmin edici hale getirmek isteyen ya da eşiyle cinsel uyumsuzluk yaşadığını düşünen bireylere veya çiftlere de uygulanabilir. Terapi, bireylerin duygusal, ilişkisel ve davranışsal sorunlarına odaklanmanın yanı sıra ruh ve beden sağlığını koruma ve geliştirmeye yönelik yöntemleri içerir. Bu sayede daha sağlıklı ve memnuniyet verici bir cinsel yaşam elde etmek için çeşitli teknikler ve stratejiler sunar.

-- Cinsel terapi için Kimler başvurabilir?:

Cinsel terapiye başvuruda bulunmak isteyen bireyler veya çiftler arasında, herhangi bir cinsel sorun yaşadığını düşünenler ya da özel bir cinsel işlev bozukluğu olanlar yer almaktadır.
Cinsel sorunlar, psikolojik ya da fiziksel kökenli olabilir. Cinsel terapi, etkili bir çözüm sunabilmek adına sorunun kaynağının belirlenmesi açısından önemlidir. Fiziksel kökenli durumlar söz konusu olduğunda, tedavi için ilaç veya diğer tıbbi yöntemlere ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle, cinsel terapiye başvuran bireylerden, bir jinekolojik ve/veya ürolojik muayene yaptırmaları istenebilir. Bu adım, uygun tedavi yaklaşımını belirlemek ve en etkili sonuca ulaşmak adına önemlidir.

Cinsel terapiden en etkili sonuçları elde edebilmek için, muayene eden doktorun öncelikle sorunun kökeninin psikolojik olduğunu doğrulaması gereklidir.
İnsan cinselliği, biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörlerin etkileşimiyle şekillenen bir olgudur. Cinsellik, sadece bedensel bir fiziksel aktivite olarak değil, aynı zamanda duygusal ve psikolojik bir deneyim olarak da önem taşır. Sadece cinsel organlar ve üreme işlevi üzerinden ele almak, cinsellik kavramını sınırlayıcı bir bakış açısını yansıtabilir.
Sağlıklı bir beden, cinsel sağlık için temel altyapıyı sağlamak açısından önemlidir. Ancak cinsellik, kiminle yaşanacağı, ne zaman ve nerede olacağı gibi faktörleri belirleyen esasen psikolojik bir süreçtir. Cinsel deneyimimizi yönlendiren en önemli cinsel organ, beyin olarak kabul edilir

Bu nedenle cinsel tepkilerimiz, duygusal durumumuzdan, düşüncelerimizden, psikolojik sağlığımızdan, stres düzeyimizden, sosyal koşullardan, geçmiş deneyimlerimizden ve partner ilişkilerimizden etkilenir. Ayrıca, yetiştiğimiz aile, çevre, gelenekler, dini inançlar ve ahlaki değerler gibi faktörler, cinsel tavırlarımızı belirlemede önemli rol oynarlar. Sosyal çevre ve yaşam deneyimlerimiz, cinsellikle ilgili olumsuz öğretiler, mitler, engellemeler ve yasaklar içeriyorsa, bu birikimler zaman içinde cinsel sorunlara neden olabilir.
Etkili bir cinsel terapi, cinsellikle ilgili tutum değişikliği sağlayarak daha tatmin edici deneyimlerin yaşanmasını mümkün kılabilir. Terapi süreci, bireyin veya çiftin bu olumsuz öğretileri, mitleri ve engellemeleri anlamalarına yardımcı olarak, sağlıklı bir cinsel yaşam için olumlu bir değişim sağlamayı hedefler.

Cinsel terapiye başvurmak için sadece cinsellikle ilgili bir sorun yaşanması gerekmiyor. Bireyler veya çiftler, cinsel hayatlarını daha geliştirmek, daha tatmin edici hale getirmek veya daha önce yaşamadıkları deneyimlere ulaşmak amacıyla da terapiye başvurabilirler.
Aktif bir cinsel partneri olanlar, terapiye çift olarak katıldıklarında süreçte başarı oranını artırabilirler. Ancak istenirse, terapiye bireysel olarak katılım da mümkündür.
Cinsel terapiye başvuran bireylerin veya çiftlerin aktif bir cinsel yaşantıya sahip olmalarına gerek yoktur. Planlanan bir ilişki veya evlilik öncesi danışmanlık hizmeti almak için de terapiye başvurulabilir. Terapi süreci, bireylerin veya çiftlerin cinsel sağlık ve ilişki hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için esnek bir yaklaşım benimser.

-- Cinsel Sorunlar Nasıl Tedavi Edilir ?

Cinsel terapi, semptomları hedefleyen ve sınırlı zamanda gerçekleştirilen yönlendirici bir konuşma terapi şeklidir. Terapi odasında, danışanların karşılaştığı sorunlar, bu sorunların yarattığı duygular ve hisler açıkça ifade edilir. Ayrıca, detaylı bir aile öyküsü, ilişki geçmişi ve cinsel geçmiş detaylı bir şekilde incelenir, danışanın sahip olduğu cinsel mitler (cinsellikle ilgili doğru bilinen yanlışlar) de değerlendirilir.

Sorunun kökenlerini araştırırken, sistematik bir şekilde adım adım ilerlenerek bireylerin yaşadığı kaygıları gidermeye odaklanılır. Sorunun çözümüne yönelik uygulanabilecek çeşitli pratiikler ve egzersizler, danışanlara ev ödevi olarak verilir. Bireyler, bu ödevleri kendi mahremiyetlerinde uygular ve bu egzersizlere ilişkin geri bildirimleri bir sonraki seanslarda sözlü olarak paylaşır.

Bireyin yaşadığı cinsel sorunla ilgili önceki çözüm deneyimleri, eğer bir çift ilişkisi varsa cinsel sorunun bu ilişkide yarattığı sıkıntılar detaylı bir şekilde ele alınır. Başarılı bir cinsel terapinin temelinde sağlam ve olumlu bir çift ilişkisi yatar. Bu nedenle duygusal yakınlığı olmayan çiftlere cinsel terapi uygulamak genellikle beklenen başarıyı getirmez.

Cinsel terapi, cinsellikle ilgili yanlış öğrenmelerin doğru tutum ve davranışlarla yer değiştirmesini ve düzeltilmesini amaçladığından, bir bakıma 'yeniden öğrenme' süreci olarak tanımlanabilir.

Psikolog Seyit Aslan , Antalya Psikolog