Sorular / Cevaplar

Psikoterapi; hayatın çeşitli alanlarında kişilerin işlevselliğini bozan, çoğu zaman sorun olarak görülen düşünsel çarpıtmalarının düzeltilmesi, duygusal acılarının giderilmesi, davranış bozukluklarının onarılması ve baş etme becerilerinin artırılması

İçinde bulunduğunuz ruh hali aile hayatınız, iş hayatınız veya sosyal hayatınızı olumsuz yönde etkilemeye başladı ve bu durumdan rahatsızlık duyuyorsanız terapiye ihtiyaç duyduğunuz söylenebilir.

Psikiyatrist; psikiyatrik bozuklukların ve ruhsal sorunların ilaçla tedavisini sağlayan ruh sağlığı uzmanıdır. Reçete yazma yetkisi olan ve ilaçla tedavi yürüten tek ruh sağlığı uzmanıdır. Psikolog ise; psikolojik rahatsızlıkların giderilmesinde çeşitli terapi ekollerine bağlı olarak müdahalelerde bulunan ve danışanın sorunlarına yönelik çözüm önerileri sunan uzmandır.

Yaşadığınız sorun ilaçla tedavi gerektiren bir sorunsa psikiyatriste gidilmelidir. İlaç tedavisi gerektirmeyen ve seans odasındaki etkileşime dayalı olarak tedavi gerektiren durumlar için psikoloğa başvurmak gerekir. Zaman zaman psikolog ve psikiyatrist işbirliği içerisinde çalışabilir.

Seans süreleri 50 dakikadır. Genellikle haftada 1 seans olarak yürütülen terapi süreci, bazen danışanın ihtiyacına göre hafta 2 seans olarak düzenlenebilir.

Herkes için mükemmel ya da herkes için kötü terapist yoktur. Bu nedenle terapist seçerken; öncelikle yaşamış olduğunuz problemin terapistin uzmanlık alanı olup olmadığı önemlidir. Bunun yanında terapistin eğitim düzeyi, mesleki donanımı ve deneyimi terapist seçiminde dikkat edilecek konulardandır.

Terapi süreci; bilinenin aksine kendini iyi hissetme değil, iyileşme sürecidir. Bu süreçte danışan/hasta zaman zaman kendini kötü hissedebilir. O zamana kadar görmek istemediği ve kaçtığı acı gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalabilir. Bu durum kişiye acı verebilir. Buna rağmen sürece inanarak, sabırla ve sakin bir şekilde terapiyi sürdürmek tedaviyi kaçınılmaz kılar.

Bu soruya standart bir cevap vermek imkânsızdır. Kesin olmamakla birlikte genellikle bir semptomla başvuran hastaların ortalama 15-20 seansta şikayetleri ortadan kalkar. Ancak daha derinlemesine bir analiz süreci yıllar alan bir çalışma gerektirebilir.

Online terapi, bireylerin fiziksel olarak terapi merkezlerine gidemedikleri durumlarda çeşitli online platformlar aracılığıyla gerçekleştirilen görüntülü terapi ve danışmanlık hizmetini ifade eder. Bugünlerde özellikle Zoom, Skype, Facetime ve WhatsApp gibi platformlar üzerinden sıkça tercih edilen bu yöntem, aslında daha önce de kullanılan bir pratiktir. Konu hakkında ayrıntı bilgiyi Bloglarımız alanından okuyabilirsiniz